tirsdag 9. januar 2018


Det merkes at det har blitt litt lysere ute. I dag kommer sola opp 9.48 og går ned 15 :-)  Det er kanskje litt tidlig med gjødsel til chiliplantene jeg har overvintret, så det skal jeg vente litt med. De har fått noen tørre blader som jeg har ristet av, men er overrraskende fine.
Pga alle fluene som har surret rundt disse plantene, er plast lagt over pottene på toppen og tettet godt. Jeg har bare vannet på skålene, og ganske lite.En av tomatplantene jeg tok vare på fra i fjor, de andre kastet jeg for det tok for mye plass. Grønn og fin fortsatt. Her er de tre sitronplantene jeg sådde i fjor. De har ikke vokst noen ting i vinter, men har stått under plantelyset i akvariet. To er små og tette, en lang og uten sideskudd.                                       Men denne har nok kanskje fått for lite lys i vinter, Maranta.                                I november rullet den seg sammen og nekter å rulle seg ut igjen ,) I går kveld klatret katten opp i vinduet og begynte å spise på de små grønnrennene mine. Han har aldri spist på plantene inne før, men kanskje det er alderdommen som gjør det?
Katter spiser jo gress for å få opp hårene de får i seg når den vasker seg, men det har ikke vært nødvendig å ha noe gress til katten inne før.

I dag skal jeg kjøpe en husfred som han kan få spise litt av, og frø til kattegress. Det tar litt tid før gresset vokser opp så han kan spise det, men kanskje en husfred kan gjøre nytten så lenge? Googlet litt og fant ut at husfred ikke er giftig og at katter gjerne kan spise litt av dem om de vil.
Har noen tips til andre planter en katt kan spise før gresset vokser opp, så si gjerne i fra :-)


                                                    11 kommentarer:

 1. Hei Kathrine!

  Jeg har sådd kattegress mange ganger, og kattene mine er helt ville etter det. De beiter det ned, og det blir lite igjen av plantene for å si det sånn ;)

  Mine katter spiser heller ikke på plantene her. Jeg hadde en plante før som de spiste helt opp, og den måtte jeg bare slutte å ha. Den heter ponnihale eller Beaucarnea. Den må være veldig god ;)

  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!

   Ja, nå skal jeg også begynne med det, for godt pleie må alle katter ha:)
   Jeg passet faktisk på en sånn Beaucarnea i fjor sommer, og da spiste faktisk katten litt på bladene.
   Men det var jo sommer, så han fant jo nok av gress likevel. Syns de bladene var så stive, at jeg var redd at de skulle sette seg fast i halsen til katten. Det har hendt at noen grove gresstrå har satt seg fast.

   Ha en fin dag igjen:-)

   Slett
 2. Hei Kathrine

  Det lyder fornuftigt det du og Marit har fundet ud af, så det tilslutter jeg mig:)
  Kattegræs er da vist nok almindelig hvede, så det må være let at få!

  Alletiders med dine overvintrende planter - jeg har selv haft en tomat en 4-5år.

  Ha en dejlig uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Ja, ikke sant:) Og kattegress er bygg, så det kan jeg fint finne på åkrene rundt her til høsten. Trodde det var gressfrø, men så var det korn,)

   Så gøy da. Det tar plass med å overvintre disse plantene, men det var gøy å prøve tomat også. Chili har jeg prøvd før med bra hell.

   Fin uke du med:-)

   Slett
 3. Så fint at du kan overvintre dine tomat og chiliplanter. Det har jeg aldrig set før.
  Med hensyn til kattegræs, så fik jeg engang at vide at der er byg i frøposerne. Tænk om en landmand skulle købe sin såsæd i disse små poser... Det ville blive en dyr omgang.

  Held og lykke med husfreden!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var litt gøy å prøve tomaten, for chili har jeg prøvd før med godt resultat.
   Kattegress trodde jeg var gressfrø, men det er faktisk bygg. Ble så overrasket da jeg åpnet den lille posen i dag, og fant en liten neve bygg,)
   Skal finne bygg selv til høsten på åkrene rundt her, for som du sier, en bitteliten pose med bygg betaler en mye for!

   Takk for det, men katter skjønte ikke at han kunne spise husfreden ,)

   :-)

   Slett
 4. Katter elsker jo grønnrenner! Katta vår spiste på alt som så ut som gress: grønnrenner, dracaena, elefantfot...

  Jeg visste ikke at det gikk an å overvintre tomatplanter! Sådde du om høsten, eller har det vært tomater på den?

  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje han skulle få de to avleggene jeg har av grønnrennene i vinduet da, for jeg har flere grønnrenner. Husfreden ville han ikke ha, selv om jeg demonstrerte at den kunne spises,)

   Jo, det gikk helt fint. Denne og dem jeg kastet sto helt til litt før jul i et nordvendt vindu med lite lys, så flyttet jeg den som jeg tok vare på til et sørvendt vindu i andre etasje. Der er det og varmere, og den trives som bare det. Den har bare fått vann når bladene henger, og den står i en luftig leirpotte.
   Sådde den i jan/febr. i fjor og det var endel tomater på den i sommer:) Så det går ann, men det tar jo plass. Er spent på om den blir mere kraftig og buskaktig nå i år.

   Fin dag til deg også:-)

   Slett
 5. Hei Kathrine! Imponerende at du klarer å holde liv i plantene gjennom vinteren! Jeg slutte med dette for mange år siden, men det er nok ren latskap :-D Men jeg kjenner at jeg gleder meg til å begynne å jobbe i hagen igjen! Ute! Ønsker deg en flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var bare et forsøk, og så gikk det så bra:-) Jeg kommer ikke til å gjøre det så ofte jeg heller, for det er jo mye enklere å så plantene på våren. Bortsett fra at chiliplantene blir kraftigere ved overvintring da, og gir mere avlinger.
   Det gjør jeg også! Er bare så opptatt til slutten av april. Sånn er kunsterlivet.

   :-)

   Slett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett