torsdag 26. oktober 2017


Så artig å finne tomatkart på plantene i dag:) De kommer aldri til å modnes, men det gjør ikke så mye. Jeg måtte rydde arbeidsrommet mitt tidligere i høst, og få inn så mye lys som mulig. Men jeg hadde ikke lyst til å kaste de fine tomatplantene som sto der oppe. De ble flyttet ned til et av stuevinduene, og har stått der grønne og frodige i hele høst.
De har faktisk vokst helt opp, og har blitt toppet. Det er så koselig å ha en "vegg" av planter i dette vinduet, så de skal få stå en stund til.  Fint med jungel innendørs også.
Til venstre står en paprikaplante med tre frukter som straks er modne:)Tenkte prøve å overvintre rosmarinen i år. Har ikke fått det til før, men tror de har fått for mye vann. Nå vanner jeg veldig lite, og dusjer den flere ganger i uka. Så får vi se. Lysmangelen blir vel det største problemer her, tror jeg. I fjor før jul kjøpe jeg en alpefiol, og etter blomstring pottet jeg den om i en leirpotte og satte den i vinduet. Og nå har den begynt å blomstre igjen:) Jeg vanner bare når bladene henger, og da setter jeg den opp i en skål og lar den stå til jorden er mettet av vann. Ute ble det vått etter regnet som kom i går og i dag, men det har ikke regnet så mye som meldt. Sypressvortemelken er flott nå i høstfarger.                                                                 Sibirvalmuen blomster og blomster.                                                         Astilbe gir seg heller ikke riktig enda. Forglemmegeisøster Jack Frost står under rogna, og etter all vinden som har vært, har mye av bærene blåst ned og laget et fint høstlig teppe under bladene.Bergknapp. Fint å la mange av staudene stå, så insektene kan få vinterly, fuglene mat når de finner insektene og kanskje de spiser frøene også? Og så blir frøstandene veldig dekorative med rim og snø på.                                                                          To små sedumblomster. 


Blomkarsen er snart på vei inn døra,) Jeg hadde mye blomkarse som kantplanter før, men så ble det mindre og mindre av dem i hagen.
I år kjøpte jeg en stor pakke frø og sådde, og noen av plantene satte jeg i disse pottene sammen med margeritter og pelargonium(som står utenfor bildet).
Jeg har alltid likt blomkarse, så nå skal jeg ikke slutte med dem igjen, men så også til neste år.For oss som har hatt en lang og fin høst, gjør det ikke så mye at det begynte å regne litt denne uka(katten er ikke enig,) og til helgen skal det bli kaldere. Så får vi se hvor lenge blomstenei hagen holder ut.

                                                                 :-)
10 kommentarer:

 1. Hei Kathrine

  Sjovt med en tomat nu, hvis du overvintrer planten kan den vel vokse videre næste år, det har jeg da gjort en gang. Ligesom da rosmarinen, den tåler frost og overvintrer ude her, den kan bare ikke lide sol når rødderne er frosne - så dør den.
  Flot høst du har haft, det kan være det bliver mere normalt nu. Men den gode tid kommere ikke dårligt igen:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Ja, ikke sant! Tja, jeg vet ikke om jeg har plass til dem når det nærmer seg jul. Men om det går ann å klippe dem litt ned, sette dem litt kjøligere/mørkere, så kanskje? Det går jo ann å prøve.
   Rosmarin er vel som vintergrønne planter i hagen, men jeg er så dårlig på å passe på planter på våren når solen kommer, så jeg får prøve å ha den inne i år.
   Ja, denne høsten har vært flott!

   Fin kveld igjen:-)

   Slett
 2. Hei Kathrine!

  Vakre høstbilder! Morsomt å få alpefiol til å blomstre igjen. Jeg tar livet avde innen de er inne i stua, så de er ikke av de enkleste å få til etter min erfaring. De er jo så fine, og min mor får de også til. Et kjølig vindu er nok det beste.
  Ha en fin kveld! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!

   Takk:) Ja, ikke sant. Jeg har fått det til før, og min mor var flink til det før. Jeg tenker på dem som en sukulent, så så langt har det gått bra. Overvanning på vinteren er vel den verste feilen, vil jeg tro?
   Vi skiftet alle vinduene for noen år siden, men vi har det kaldt i stua på natten, og 18-20 varmegrader på dagen. Kanskje de liker det sånn.

   Fin kveld igjen:-)

   Slett
 3. Hei Kathrine.
  Flotte høstbilder. Alpefiol får jeg ikke til. Drukner dem er jeg redd. Ikke dumt å tenke på den som en sukulent. Er glad i blomkarse. De er flotte. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Takk:) Ja, det er nok grunnen for mange det. De har knoller til røtter, så derfor tåler de ikke mye vanning. Akkurat som sukulenter og grønnrenner.
   Ja, blomkarse er flotte! En av mine favoritter på sommeren. Og så lukter de så godt.
   Fin kveld igjen:-)

   Slett
 4. Hei!
  Det er så fint med en vegg av grønne planter i vinduet. Det gir hele rommet et skimmer av grønt. For mange år siden da jeg bodde i Trondhjemsveien i Oslo, uten mulighet til å dyrke ute, sådde jeg slangeagurker som jeg plasserte i vinduskarmen i stua. Hele stua ble på en måte farget grønn etter hvert. Det var også himla morsomt å høste slangeagurker fra vinduskarmen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, ikke sant. Jer har hatt akkurat samme opplevelse som du. Med å dyrke i vinduskarmen(jeg bodde i Jens Bjelkesgt. på Tøyen)
   Da jeg flyttet til Trondheim, ble verandaen omskapt til en jungel av planter på sommeren. Kanariblomkarse, prydbønner mm grodde ned hele verandaen:) Inne vokste avokadobusker, bjørkefiken, søtpotet mm.
   Grønne fingre kan vi ha både ute og inne, i blokk eller som nå, i en egen hage:)
   Ha det fint:-)

   Slett
 5. Kjekt med planter i vinduskarmen også, jeg er ikke så flink med det. Ja, blomkarsen er trofast gjennom hele sesongen. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det:) En kan ikke være flink til alt, men det er best å ha en egen hage.
   Fin helg til deg også:-)

   Slett