fredag 18. mars 2016

Riktig god påske:-)


 Nå skal det bli godt med litt påskeferie, samt en tur til hytta vår. En veldig enkel hytte, men nesten litt verneverdig kanskje?
Ingen kaffe smaker så godt som denne, kokt i peisen:) Og lammelår smaker nydelig stekt i samme peis. Peisen fungerer som en ovn, da vi ikke har strøm.
Kanskje flere vil prøve denne måten, om en har peis på hytta eller hjemme? Anbefales. Jeg surrer og krydrer lammesteken hjemme før jeg pakker den tett inn i plastposer. Bener ut først, om en ikke kjøper ferdig utbenet. Hvitløk, nykvernet pepper, rosmarin(og i år skal jeg óg prøve salvie) er det jeg bruker. Salter gjør vi selv etterpå.
 Pakkes inn i mange lag aluminiumsfolie, så det blir helt tett. Bare husk å bruke aluminiumsfolie til steking.
Peisen fylles opp med endel steiner i ene enden, med plass til glør i midten,  så tar det litt tid da, å få steinene varme. Men, på ferie skal en jo ha tid.
Etter en god stund og endel ved, legges steken på steinene, og så er det bare å fyre og rake glørne under etterhvert.
Snu steken ofte. Resultatet er et nydelig stekt lammelår, med en liten anelse røyksmak. Skyen fra steken som samler seg opp inne i folien, kan brukes i saus, med en skvett fløte, rømme, eller som den er.                                     Voila! En liten stek er ferdig til middag.En  større stek, litt mindre stekt og litt saftigere. En må prøve seg litt frem, men vanskelig å mislykkes om en ikke har for sterk varme. Og at det tar lenger tid med store steker.
Og vil en ha fløtegratinerte poteter ved siden av, kan en lage det hjemme og varme opp i folie på hytta. På vedovnen eller i peisen.Det var vår variant av stekt påskelam på en meget enkel hytte, men du så godt! Ønsker alle en riktig god påske!

                                                                                    :-)

2 kommentarer:

 1. Det høres utrolig godt ut, og det var vel sånn de lagde mat i fjern fortid. Da hadde de ikke aluminiumsfolie, men prinsippet er det samme. Hytte uten strøm er jo sjarmerende, og jeg har opplevd sånn hytteferie mange ganger. Veldig koselig!

  God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig godt ja! De laget nok mere mat på varme stener for riktig lenge siden, og i varmegroper. Tenkte å prøve det, men har ikke kommet så langt enda.
   Ja, det er det. Og det er veldig fint å kunne tenke litt andeledes, enn at alt er så lettvint. Tror vi trenger det i en verden som går litt på skakke,)

   :-))

   Slett