søndag 18. oktober 2015

Ringve Botaniske Hage. Plantesystemet. Dette er en av de gamle delene av hagen. Første gangen jeg besøkte Ringve botaniske hage, og musikkmuseet, var i begynneslen av 80-tallet. Jeg husker hagen som fantastisk spennede! Alle hekkene som delte opp rommene med planter i. Da jeg flyttet til Trondheim i 1990, så begynte forfallet. Vi bodde ikke langt unna, og tok ofte turen hit med ungene. Nå er det endelig rehabilitering i gang:-) Kjempebra! For det trengtes virkelig.Så det har ikke blitt så mange bilder herfra nå i år, da de har jobbet aktivt med Systemet.Jeg liker ikke å ta bilder av folk når de ikke er klar over det, eller at jeg må spørre.Her kommer litt infomasjon fra siden de har på nettet:


I Plantesystemet kan du følge plantenes utviklingshistorie og slektskapsforhold. Her folder planterikets variasjon av former, farger og fascinerende tilpasninger seg ut.
 
Hvorfor er det så stor variasjon i former, farger og dufter blant blomsterplantene? Mye av svaret ligger i at de er utviklet parallelt med utviklingen av insektene som pollinerer dem – det har skjedd en gjensidig evolusjon og tilpasning gjennom millioner av år.
I Plantesystemet kan du gå på stier og mellom rom som representerer ulike utviklingslinjer i denne evolusjonen.
Rommene i anlegget er avgrenset av hekker av alperips (Ribes alpinum).
Hvert rom tilsvarer en planteorden og inneholder arter fra typiske familier og slekter i ordenen.
Dess lenger vekk fra hverandre to rom er plassert i anlegget, dess mindre beslektet er plantene i de to rommene.
Plantesystemet er hagens mest innholdsrike anlegg, med rundt 1000 forskjellige arter i 50 ordensrom. I tillegg til variasjonen i blomster, er ulike frukttyper og vekstformer i planteriket godt representer
                                                                                   Fin søndag til alle:-)


8 kommentarer:

 1. Veldig kjekt at du har laget denne serien om Ringve :-)) Jeg har ikke vært i Trondheim siden jeg var ung men kanskje det snart er på tide med en tur igjen?! Så kan jeg mimre om den gangen jeg var geitebonde i nærheten av Orkanger ;-)) Fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint du liker det:) Kommer noen innlegg til også, litt senere.
   Det er vel neppe geiter igjen i Trøndelag. Veldig synd, for de holder kulturlandskapet vedlike.
   Fin uke til deg også:-)

   Slett
 2. Så bra at den botaniske hagen blir tatt vare på! Nydelige bilder! Det er lenge siden jeg har vært i Trondheim, men det er en flott by! Ha en fin uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig bra det som gjøres nå. Håper bare det vil fortsette.
   Trondheim er en flott by, og det gjelder å ta vare på de perlene vi har.
   Fin uke igjen:-)

   Slett
 3. Hei!
  Innmari bra at de rehabiliterer hagen. En sommer kan kan få en hage til å gro igjen. Det er en kjempeviktig kulturarv og så er det så mye å lære.
  Liker så godt alperips. Den har en irrgrønn farge om våren og er fin til å forme ved klipping. Det er veldig lett å ta stiklinger av den.Pleier å stikke nye skudd i bakken etter den første klippen eller sette dem i et glass med vann. De får røtter ganske fort.
  God mandagskveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Det klødde skikkelig i fingene mine før da jeg gikk der, for det var så mye ugress. Hadde så lyst til å luke, men det ville tatt utrolig med tid.
   Alperips er en flott hekkeplante. Takk for tips. Vi skulle ha skiftet ut tornehekken vår, så da skal jeg spørre en nabo om å få ta overskuddet av klippingen på deres hekk og sette stiklinger:)
   Ha en fin onsdag:-)

   Slett
 4. Det er ut som et fantastisk hageanlegg! Godt at den blir rehabilitert! Det må være herlig å kunne rusle der og se på alt det vakre som er der :)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig fint året rundt egentlig. Og veldig bra det blir rehabilitert ja. Et fint sted å rusle rundt og notere ned de plantene jeg ønsker meg.
   Ha en fin dag du også:-)

   Slett