tirsdag 22. august 2017


Breinøkketungen har kommet i blomst.  Den står litt skyggefullt, men den ser ut til å trives med det. Trives med den gjør også åkersneglene, for den er veldig populær mat for sneglene.Andre liker den også godt, sånn som disse gammaflynattsvermerne. Dette bilde er for to år siden, da det var veldig mange av dem.Over til høstens prosjekt. Dette bedet ved verandakanten har jeg ryddet i flere ganger, men så blir det bare rotete igjen etter noen år. Grunnen er nok at jeg er så "flink" til å stappe nyinnkjøpte planter rundt omkring der det er plass.  Høye og lave om hverandre.

Her sto også to av riddersporene, men de blir jo så høye og stenger for utsikten til hagen fra sitteplassen vår på verandaen, så nå ble de flyttet lenger ut i hagen. Tror kanskje de har fått sine permanente plasser nå(?)
En rose står her også, som ikke trives å være innestengt når den er en vid buskrose. Midt i bildet øverst er en nydelig høy tistel.Denne aner jeg ikke hvor kommer fra, men jeg har funnet ut at det er en stålblå hagestikle,  Eryngium planum  eller hagestrandtorn som den også kalles.  Veldig flott er den:)Akeleier, blodtopp, tigerliljer, geranium, fjellflokks, riddersporer, valmuer,  kongslys, hagestikle, to roser mm om hverandre. Bare rot.  Ja, til og med en potetplante fant jeg bak tigerliljene.Gressløk er det også her, da jeg leste et sted at om en plantet gressløk under rosebuskene så ble det ikke lus på rosene. Bare tull!                                                        Godt i gang med å grave opp, og sortere. Endel av akeleiene skal jeg fjerne for godt. Jeg har mange av dem rundt i hagen, og de frør seg sikkert tilbake til bedet kjenner jeg dem rett.                               Løk må sorteres litt. Kirgisløk, krokus og perleblomst er det i dette bedet. Et annet rotete bed. Her har jeg fått lirket frem akeleiefrøstjernen, hvit salvie, hvit ballblom og vårerteknapp. Er litt usikker på om jeg skal ta opp voksklokken nå, eller vente til den har blomstret.
Jeg har god erfaring med å flytte stauder i blomst. Det skal en sikkert ikke gjøre, men det går helt fint. Få med mest mulig av røttene, og vann godt i flere dager, så går det bra:) Her er det også plantet feil, da de små står innimellom de store, og blomstrer dårlig år etter år. Bildet er fra i fjor.

Oppholdsvær og overskyet i dag, rundt 12 grader. Fint arbeidsvær ute. Ha en fin fin tirsdag:-)


                                                     ---------------------------------------------

          


Ja, da har jeg fått gjort mere med bedet. Jeg er ikke så flink til å ta bilder underveis, men nå tenkte jeg at jeg skulle gjøre det.  Buskrosen jeg ikke vet navnet på lenger, skal få stå inntil videre.  Jeg har fått plantet noen av staudene fra det andre bedet til enden av dette.I andre enden står Astrid Lindgrenrosen, orientvalmuen, en hvit ridderspore og den store kransveronikaen.  Får ta opprydningen her i morgen.              Ikke alle liker forandringer.... Planteveggen bak kattens soveplass ble plutselig borte.                              Da er det bedre å legge seg i stolen med skinn og sove videre.


                                                                     :-)
6 kommentarer:

 1. Hei. En opprydning trengs iblant. Så blir det så mye finere etterpå. Hagestiklen er nydelig. Skulle gjerne hatt plass til en jeg også. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Ja, det gjør det. Etter mange år så blir det litt litt rotete. Den er veldig fin, særlig stilkene.
   Ha en fin dag:-)

   Slett
 2. Hei Kathrine

  Det er da imponerende, hverken mine nøkketunger eller tigerliljer er i nærheden af at blomstre...
  Det må være golfstrømmen:)
  Jeg har også et bed hvor jeg bare sætter det jeg ikke lige ellers kan placere, og indimellem bliver det ret vellykket:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Ja, nå har min kommet i blomst:) Kanskje dine står mere skyggefullt? Eller kanskje det er golfstrømmen ja,)
   Det kan jo bli det også, men nå har jeg satt så mange høye foran de lave, og da måtte det opprydding til:)

   Ha en fin dag:-)

   Slett
 3. Spennende å følge med på din opprydding i bedet, det kunne nok flere trenge...(kremt...)
  Så flott Breinøkketunge, den står på ønskelista mi, nydelige blomster og flotte blad og herdig så det holder. Nei katter er ikke så glad i forandringer har jeg også lagt merke til.
  Ha en fortsatt fin (rydde-) uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. He, ja noen ganger må det bare gjøres:) Ja, den er flott og hardfør.
   Det gjør de ikke nei. Du har nok også merket det,)
   Takk takk:-)

   Slett