onsdag 3. desember 2014

Fugler i hagen, Gråspurven ´Passer domesticus´                                                                                        Gråspurven er en fin liten fugl.                                                 Den er veldig stasjonær og er i stor grad knyttet til mennesklig aktivitet.
Hannspurven  har sterkere kontraster i fjærdrakten enn hunnen og grå isse, sjokoladebrun nakke og hodesider, svart eller mørkegrå strupe samt svart hakelapp som strekker seg ned på øvre del av brystet.

Hunnen er rustbrun og lyst grått med med beigegrått bryst og gråbrunt hode, og mangler hannens brune nakke og svarte strupeflekk. Oversiden er lys gråbrun, ryggen stripet i svartbrunt og gulbrunt.

Det er også litt forskjell i fjærdrakten sommer og vinter, og under hekkkingen.
 Litt pjusk disse her.  På det meste har det vært rundt 70 gråspurv i hekken utenfor kjøkkenvinduet en vinter, men den har gått sterkt tilbake de siste årene.
Etter at vi måtte skifte taket, ble det lagt inn fuglesperre under taksteinene, så der hekker ingen spurv lenger.
Det er nesten så jeg har lyst til å klippe opp på to hjørner, så det kan få hekke her igjen:-)
                                                                   Morro med litt lang lukker når en fotograferer fugler.                                                                            Og noen av bildene ble faktisk best i sort/hvitt.                                                                             En som har fått hvite fjær på ryggen.Ute regner og blåser det. Det meldes om storm og mye regn, men sånn kunne det altså sett ut ute i desember, Gråspurv i snøvær.

                                                                                   Ha en fin dag:-)


6 kommentarer:

 1. Så fine bilder av gråspurven! Jeg savner den, for den var alltid her på Østlandet før. Nå er det omtrent bare Pilfinken vi ser her. Den er sliten og søt den også, men jeg savnet den vanlige spurven. Så en i sommer, men ellers har jeg ikke sett noe til de dessverre.

  Ha en fortsatt fin dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk:) Ja, den har gått veldig mye tilbake, og det er synd. I England er den nå kommet på rødlista om jeg ikke husker helt feil.
   Pilfink har vi bare noen av her til oss, og den siste jeg så, ble syk og døde ved fóringsbrettet.

   Fin dag til deg også:)

   Slett
 2. Fascinerende spurveverden. For to år siden var det ett spurvepar som fikk tre kull med unger. Det er i hvert fall det vi tror. Vi så på hvordan de matet ungene fra meisebollene. Ungene satt på greinene til lerketreet og foreldrene fløy fram og tilbake. Har lest at spurvebestanden går tilbake. Veldig trist.
  Går det an å stille noe inn på kameraet for å ta svart/bilder eller må man bruke et redigeringsprogram?
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tre kull med unger er jo kjempebra da! Det er ikke så uvanlig, men da er nok mattilgangen god også. Det må ha vært artig å følge med på.
   Ja, du kan stille inn på s/h på kameraet, men jeg syns det blir bedre å forandre til s/h i photoshop. En smaksak sikkert, men om du bruker et redigeringsprogram, har du jo alltid orginalen i farger tilgjengelig.
   Og mange bilder blir faktisk bedre i s/h noen ganger. Det er bare å prøve seg frem.

   Ha en fin dag:-)

   Slett
 3. Her er det sjeldent og aldri spurv å se i hagen, men når de først dukker opp er det gjerne mange :) Veldig koselig og pratsom fugl! Flotte bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje den ikke holder til hoss deg nei? Ja, den er veldig pratsom, en koselig fugl å ha i hagen:-)

   Slett