tirsdag 16. desember 2014

Enkel og rimelig fuglemater


Fuglematere finnes i alle former og fasonger. Dyre som billige, brukelige som ubrukelige. Og noen ganger lurer jeg på om designerene virkelig har matet fugler med sine produkter. Dyre er mange av dem også.
Så her er min enkle, rimelige fuglemater som også ser ok ut.Jeg tok en stor Eplevannflaske som du får kjøpt på butikken, tørket den godt (la korken være av og sett den f.eks. på baderomsgulvet noen døgn til den er tørr inni)

Under langs disse utstikkerene på flasken, lager du hull, sånn at fuktighet kommer ut.
Så hull til pinnen. Du kan bruke syl til dette, eller varme opp en passende spiker over et stearinlys og smelte hullene. Husk at spikeren blir varm, så du må ha noe å holde spikeren med, f.eks. en tang.
Da kan du ta en spisepinne i tre, som du får kjøpt på butikken, eller ta en kvist fra hagen. Tre den gjennom hele flasken og klipp av så lang du vil ha den.
Du kan ha to sittepinner til fuglene eller ta to i kryss, sånn at det blir sitteplass til flere.

Mine er litt korte, fordi ellers vil gråspurvene sitte der hele tiden, og meisene kommer ikke til. Nå kan de ta med ett frø om gangen, så flere kan få.
Det er bare å prøve seg frem, og se hva slags fugler en har i hagen.

Så har jeg skåret trekanthull over pinnen, eller litt på siden. Disse hullene må ikke være for store, for da drysser frøene fort ut.

Den kan selv med hull nederst, bli våt inni og frøene mugne, iallefall her det regner i horisontalt, også på vinderstid, men det er ingen sak å lage en ny. Eller aller helst, ha noen på lager.
Billig, enkelt og de ser fine ut også:-)

Til oppheng brukte jeg sånne poselukkere en får på posene vi kjøper kaffe i på kaffebutikken, men ståltråd eller noe annet, går helt fint. Den må henge godt og likevel være enkel å ta ned.
Når en fyller på frø, trenger en ikke ta ned flasken heller. Bare ta med frøene ut og en trakt, skru av korken og fyll på. Skru igjen og maten er servert.                                                                   Her henger den i Hurdalsrosen, til høyre i bildet.                                                                                        Og ja! I går kom det snø!
 


                                                                                          Hvitt og fint ute:-)                                             Og mye enklere å gå på do i hagen, for den som må ut for å gjøre det.

                              Bildene er tatt gjennom flere år. Har dessverre ikke noen nye bilder av materen i år.

                                                  Håper det var greit beskrevet om fuglemateren min. Bare spør om noe er uklart.

                                                                                   Ha en fin tirsdag:-)
4 kommentarer:

 1. De var både smarte og fine! Jeg fikk lyst til å prøve:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint da! Ja, disse er veldig enkle, og veldig fine. Ikke noe dill-dall på de, som jeg ikke liker iallefall. Etiketten kan tas av veldig enkelt.
   Det går sikkert ann å bruke andre plastflasker også, men disse eplevannflaskene var så praktiske da vi prøvde. Med stor suksess.

   :-)

   Slett
 2. Den der er jo genial. Kanskje den til og med tåler Bodø-vind.

  Ha ei fin ny uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, det gjør den kanskje? Den tåler iallefall storm/orkankast til meg, av både Dagmar, Cato, Ivar og andre som har vært innom her.
   Det eneste er at den blåser av kroken den helger på, men der kan en gjøre enkle triks med litt bedre feste.

   :-)

   Slett