torsdag 25. september 2014

Stille før stormen


Det er høst i lufta. Vi har sett de første gåseflokkene som forbreder seg til å dra sørover.Mens stæren har holdt på lenge i flokk, spist på åkrene rundt her og drar nok om litt sørover de også.
I fjor var det 11 stær som overvintret i hagen her, men en etter en ble de tatt av spurvhauken.Fin fugl.Tranene har kommet ned fra hekkingen i fjellet. Disse bildene er fra Gudbrandsdalen og Trøndelag.I går høstet jeg og sønnen alle eplene i hagen. De kommer uannsett til å blåse av.
Treet er 3 år gammelt, men gir mye epler til å være så ungt. Opplysningene nedenfor er hentet fra  Norsk institutt for skog og landskap.         


"'Katja' er en svensk sort. Foreldresortene er 'James Grieve' og 'Worcester Pearmain'. Sorten ble krysset frem ved Balsgård i 1947. Den er selektert i 1955 og registrert og markedsført i 1966. Sorten kom til Norge for prøvedyrking i 1967.

Treet vokser som ungt middels kraftig med opprett vekst og trange greinvinkler. Etter hvert dannes en mer rund krone. Treet blir lite til middels stort. Det begynner å bære tidlig, etter hvert rikt og årvisst. Det er ofte nødvendig med tynning. Treet er sterkt mot skurv og mjøldogg. Det reagerer sterkt for viruset, som gir uvanlig bøyelige greiner (gummived).

Frukten er liten til middels stor, høybygd, kjegleformet eller eggrund og ofte tydelig flat på undersiden. Den har grønngul til gul grunnfarge og er nesten helt dekket av en varm, tiltalende rødfarge. Som fullmoden har eplet fettet skall med glans. Kjøttet er grønnhvitt, fast og saftig. Det er velsmakende med fin balanse mellom sukker og syre.
Eplene har høstetid fra begynnelsen til midten av september og modningstid fra oktober til november. Eplene brukes mest som bordfrukt."

 Vi lagde eplekake i går, og det passet den veldig godt til.Snegle på epleslang.Første høststormen er like om hjørnet.  Bildet er fra Trondheimsfjorden, ikke så langt unna her jeg bor. Husker ikke hvilken storm det var, men den var frisk iallefall;-)Fikk ryddet endel i hagen og på verandaen i går ettermiddag. Men rekner med at mange av blomstene kommer til å knekke i vindkastene, iallefall de store. 
Er litt spent på vindkastene denne høsten/vinteren, for vår nye nabo har bygget en diger garasje og satt opp en bod, så vinden kan jo ha endet seg noe. Skal bli spennende å se.Det meldes endel regn også, og noen ganger har dammen flommet over. Det gjør ikke så mye, for vannet renner bare ut på hellene og nedover mot tørkestativet.Nå skal jeg og katten ta oss en hagerunde med kameraet. Venter fortsatt på noen stauder som ikke har kommet i blomst enda. På tirsdags ettermiddag var vi en tur til Ringve Botaniske hage og der noterte jeg opp noen flere høstblomstrende stauder som jeg mååå få tak i,)

                                                                                            :-)


6 kommentarer:

 1. Så fantastiske bilder du har tatt! De er en nydelse å se på! Tusen takk for opplevelsen. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Kjempefine bilder! Her har gjessene fløyet forbi for lenge siden (?) og det er flere uker siden vi hørte siste trekk. Alltid litt vemodig! ja kanskje vi må ut å sette hagemøblene våre et trygt sted for det er meldt ruskete vær her også. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk:) Ja, nå har nok mange fugler fløyet avsted sørover. Og kanskje hagemøblene tar samme vei i vinden? Lurt å rydde inn litt der det blåser mye ja.

   :-)

   Slett
 3. Huff, ja jeg så på værmeldingen at dere får mye vind i helgen. Det er meldt enden her også, og jeg har vindmåler så det skal bli spennende å se hvor mye det blir. Håper hagen din klarer seg!
  Nydelige bilder, og spesielt av fuglene :)

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, det vil nok komme noen stormer i høst og vinter. Kanskje jeg skulle fått meg vindmåler? Regnmåleren ble glemt i sommer, men det kom ikke så mye regn, så det gjorde ikke så mye.
   Ja, det meste i hagen klarer seg nok, røttene overlever iallefall,)

   :-)

   Slett